Alaraajafysioterapia ja AskelAid - yksilölliset tukipohjalliset

AskelAid on suomalaisten alaraajafysioterapeuttien kehittämä apuväline, jonka avulla voidaan tehokkaasti ja miellyttävästi korjata jalan virheasentoja toimintamalleja yksilöllisesti. Fysiomestan Piritalla on yksilöllisten tukipohjallisten teosta useamman vuoden kokemus.

Alaraajafysioterapian ammattilainen auttamassa kohti kivuttomampia askelia. Fysiomesta on yksi maanlaajuisen AskelAid-ketjun asiantuntijoista ja jälleenmyyjistä.

Alaraajafysioterapia

Alaraajafysioterapia on keskittynyt ja erikoistunut erityisesti alaraajaongelmien ja -kipujen tutkimiseen ja hoitoon. Alaraajakivut ovat varsin yleisiä. Aikuisilla ne ovat kolmanneksi yleisimpiä selkä- ja niska-hartiakipujen jälkeen. 

Fysioterapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen (hieronta, faskiakäsittelyt, nivelmobilisaatio) ja fysikaalinen terapia (laitehoidot: Shockwave, ultraääni, elektroterapia) sekä apuvälinepalvelut (esim. tukisukat ja kompressiotuotteet). Alaraajafysioterapiassa annetaan myös opastusta sopivista kengistä ja oikeanlaisesta kävely- tai juoksutekniikasta sekä tarvittaessa valmistetaan  AskelAid – yksilölliset tukipohjalliset.

Alaraajafysioterapiassa käy kaikenlaisia asiakkaita huippu-urheilijasta työläiseen ja lapsesta ikääntyneeseen. Tyypillisimmät syyt tulla alaraajafysioterapeutin vastaanotolle ovat kaikki nilkan, jalkaterän, polven ja lonkan alueen ongelmat ja kiputilat. Vastaanotolle kannattaa tulla, jos kyseisten alueiden ongelmat mietityttävät tai haittaavat arkea. Vastaanotolle kannattaa tulla aikaisessa vaiheessa ennen kuin oireet ja/tai kivut pääsevät voimakkaiksi tai alkavat haittaamaan liikkumista ja arkea. Terapeutin vastaanotolle kannattaa tulla ehdottomasti silloin, kun kyseessä on alaraajan toiminnallinen haitta.

Alaraaja-analyysi

 

Jalkaterän tai alaraajan kipujen taustalla on usein toiminnallinen häiriö tai epäsymmetrinen kuormitus. Huomion arvoista on se, että ongelma ei välttämättä ole siellä missä kipu on. Alaraajatutkimuksessa selvitetään ongelmat kipujen ja oireiden taustalla. Alaraajatutkimuksessa tehdään tarkka ja kattava analyysi alaraajojen rakenteesta ja toiminnasta jalkaterästä lantioon ja koko kehon ryhtiin.  Jalkaterän ja alaraajan rakennetta sekä toimintaa tutkitaan ilman kuormitusta, seisoma-asennossa sekä havainnoidaan liikkumista (kävely- ja/juoksutekniikka). Liikkumisen havainnoinnissa käytetään tarvittaessa apuna videokuvausta. Alaraaja-analyysin pohjalta arvioidaan asiakkaan tarve yksilöllisille tukipohjallisille ja/tai muille hoitomuodoille.

AskelAid - yksilölliset tukipohjalliset

AskelAid – tukipohjalliset on suomalaisten alaraajafysioterapeuttien kehittämä apuväline, jonka avulla voidaan tehokkaasti ja miellyttävästi korjata jalan virheasentoja ja toimintamalleja. Fysiomestan Piritalla on yksilöllisten tukipohjallisten teosta useamman vuoden kokemus.

AskelAid -tukipohjallinen on ns. aktiivinen pohjallinen, joka ei passivoita jalkaterän lihaksia vaan pohjalliset antavat niiden käyttöön paremmat edellytykset. Pohjallisella pyritään optimoimaan ja tukemaan jalan omaa toimintaa, vähentämään rasitusta sekä kipu- ja väsymistiloja sekä tasapainottamaan alaraajaa ja sen myötä koko vartaloa. Aktiivinen tukipohjallinen ns. opettaa jalkaamme toimimaan biomekaanisesti paremmin. AskelAid-tukipohjallinen tehdään aina yksilöllisesti tarkan alaraaja-analyysin perusteella, jonka kautta suunnitellaan pohjallisiin tarvittavat kiilaukset, pituuskorotukset ja muut asetukset. Pohjallisen pintamateriaali valitaan asiakkaan käytön ja tarpeen mukaan. Monessa ongelmassa paras hoitovaste saadaan yhdistämällä yksilölliset tukipohjalliset ja tehokkaat aktivoivat harjoitteet.

Pohjallispakettiin (kts hinnasto) kuuluu alaraaja-analyysin ja itse tukipohjallisten lisäksi sovituksen, ja 1-2 jälkikontrollia. Materiaalitakuu 6 kk. 

Pidä huolta kehosi kivijalasta

Valitse jalkineesi huolella jalan rakenteen ja rasituksen mukaan.

Ehkäise hankaumia ja kovettumia pitämällä huolta jalkojesi ihosta ja puhtaudesta.

Jalan lihakset kehittyvät parhaiten monipuolisista ärsykkeistä. Harjoittele liikehallintaa, lihasvoimaa ja liikkuvuutta. 

Kokonaisvaltainen ja monipuolinen kehon harjoittaminen ehkäisee myös alaraajaongelmia.

Ammattilaisen tekemä jalka-analyysi auttaa sinua löytämään alaraajaongelman syyn ja oikean hoidon.

Paranna liikeaistiasi kävelemällä kesäisin paljain varpain.

AskelAid -tukipohjalliset apunasi huolehtimaan mm. virheasennoista ja vääristä toimintamalleista.

 

Fysiomesta – Sinun jalkojasi varten!