Fysikaalisen laitehoidot

Fysiomestan fysioterapiapalveluihin kuuluu myös fysikaaliset laitehoidot, joiden tarve arvioidaan jokaisen asiakkaan kohdalla yksilöllisesti. Fysikaalisia laitteita käytetään mm. kipu- ja turvotustilojen, lihaskireyksien ja -kramppien, sekä lihas-, jänne- ja nivelsiderepeämien hoitoon.

Shockwave -paineaaltohoito

Shockwave-paineaaltohoito on nopea ja tutkitusti tehokas hoitomuoto, jota seuraa yleensä välitön kivunlievitys ja toimintakyvyn parantuminen.  SW-hoitoa voidaan käyttää tehokkaasti haastavissakin lihas-, faskia- ja jänneongelmissa. Sitä voidaan käyttää monien tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoidossa. Shockwave-paineaaltohoidolla on selkeää vaikutusta kroonisten tulehdusten hoitoon.

Tutkimusten mukaan jopa 65-95 % kiputiloista kärsivistä hyötyy Shockwave-hoidosta. Yleisimmin jo 3–6 hoitoa riittää oireiden rauhoittamiseen. Hoitotiheyden suositellaan olevan 1-2 kertaa viikossa. Asiakkaalle shockwave-paineaaltohoito on nopea ja tehokas. Hoito ei vaadi puudutusta, nukutusta eikä lääkitystä. 

Vaikutukset:

Tehostaa verenkiertoa (uusien verisuonien syntyminen), mikä on välttämätöntä vahingoittuneen kudosrakenteen korjausprosessien aloittamiseksi ja ylläpitämiseksi.  Parantaa hoidetulla alueella myös hapetusta, mikä tukee sekä jänteen että luun nopeampaa paranemista.

 

Shockwave-paineaaltohoito nopeuttaa kollageenin (proteiini, joka esiintyy mm. jänteissä, luissa ja rustoissa) tuotantoa ja tukevoittaa rakennetta. Suuren vetolujuutensa ansiosta kollageeni antaa kudoksille mekaanista kestävyyttä (esim. kuormituksen kestoa). 

SW-paineaaltohoidon avulla saadaan hajoamaan kalkin kertymät vammautuneesta jänteestä, ja rakeiset hiukkaset poistuvat kehosta imunestekierron mukana. Kalkin muodostuminen on useimmiten seurausta jänteen traumoista esim. repeämistä.

Kehon kipuviestejä kuljettava välittäjäaine liittyy yleensä kroonisiin kipuihin, mikä siirtää kipuviestejä kipualueelta keskushermostoon. Paineaaltohoidolla pystytään alentamaan välittäjäaineiden pitoisuutta, ja täten  vaikuttamaan kipuun.

Triggeripisteet voivat olla yksi syy moneenkin kipu- ja oiretilaan kehossa. Triggerpisteet ovat lihassäikeisiin muodostuvia kovettumia, jotka voivat estää normaalia aineenvaihduntaa ja kipeyttää lihasta. Lihaksen heikentynyt aineenvaihdunta voi kerätä lihakseen kuona-aineita. Näiden kerääntyminen voi ärsyttää lihasten hermopäitä, ja täten aiheuttaa lihaksen kiputiloja. Shockwaven on todettu vapauttavan triggerpisteiden kovettumia.

Elektroterapia

Elektroterapialla tarkoitetaan sähköhoitolaitteen avulla suoritettavia laitehoitoja, jotka voidaan jakaa kiputiloja lievittäviin- ja kudosvaurioita parantaviin hoitoihin. Fysiomestalla käytössä TENS-, DIDY-, IF-, ja sähköärsytyshoito. Elektroterapiaa voidaan hyödyntää sekä akuutin että kroonisen kivun hoidossa ja heikentyneiden lihasten aktivoimisessa.

Elektroterapialla voidaan vaikuttaa:

Kipuviestien kulkuun hermostossa (vaikuttaa välittäjäaineiden pitoisuuksiin).

Lihasten supistumiseen (aktivoida lihaksia, rentouttaa lihasjännityksiä)

Kudosten aineenvaihduntaan (laajentaa verisuonia, lisää sydämen ja kehon ääreisosien verenkiertoa ja hapetusta sekä vähentää turvotusta)

 

Sitä käytetään esimerkiksi:

Kipujen- ja tulehdustilojen hoitoon esim. lihas-, jänne- ja nivelsiderepeämät,  plantaarifaskiitti, nivelkivut ja säteilyoireet esim. iskiaskivut ja välilevyperäiset oireet

Turvotuksen poistoon

Hermostollisiin kipu- ja oiretiloihin esim. kolmoishermosärkyyn, CRPS:ään ja perifeerisiin hermohalvauksiin

Ultraäänihoito

Ultraääni on syvälämpöhoito, jolla lämpövaikutus saadaan syvemmälle kudoksiin kuin esim. lämpöpakkauksilla. Ultraäänihoidossa kudokseen johdetaan erityisen väliaineen tai veden välityksellä mekaanista nopeaa värähtelyä, joka muodostaa ääniaaltoja. Tämä saa kudosten aineenvaihdunnan ja verenkierron paranemaan, sekä tarvittaessa nostaa kudosten lämpötilaa. Ultraäänihoitoa voidaan antaa joko sykkivänä (ei lämpövaikutusta) tai jatkuvana tuottaen lämpövaikutuksen riippuen hoidettavasta alueesta ja vaivasta.

Hoitoa voidaan käyttää esim. nivelrikkoon, lihaskireyksiin, kivuliaisiin arpiin, bursiitteihin (nivelpussin tulehdustiloihin), epikondyliitteihin (esim. tenniskyynärpää), lihas- ja jännevenähdyksiin ja -repeämiin sekä muihin urheilu- ja liikuntavammoihin.